Podium- en Evenemententechnicus Licht (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Wat is een voorstelling zonder goed licht? En toffe lichteffecten? Een gemiste kans. Een lichttechnicus weet dat als de beste. In dit beroep ben jij degene op de set die alles weet van de technische kant van de lichtinstallatie en wat je er allemaal mee kunt doen. Je zorgt er zo samen met je collega's voor dat een concert, voorstelling, congres of theaterstuk een succes wordt.

Is dit iets voor mij?

Wil je meewerken aan producties en evenementen, maar hoef jezelf niet zo nodig in de schijnwerpers te staan? Heb je technisch inzicht, werk je precies én vindt je het leuk om samen te werken met anderen? Ben je gek op alles wat met lichteffecten te maken heeft bij een voorstelling, event of optreden? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25205 Podium- en Evenemententechniek (Podium- en evenemententechnicus Licht)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding tot lichttechnicus leer je hoe je een podium opbouwt en afbreekt, bekabeling aanlegt en hoe je lichtapparatuur inregelt. Als lichttechnicus werk je bijna altijd samen binnen een team aan een productie. Daarom voer je bij de opleiding al veel projecten uit in samenwerking met anderen. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Veilig transporteren van materiaal, apparatuur en gereedschap
 • Werkplanningen maken
 • Bouwen en afbreken van constructies (zoals podia)
 • Inregelen van lichtapparatuur
 • Assisteren tijdens voorstelling/evenement
 • Aanleggen van bekabeling

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Deze skills ga je leren

In een team werken

Op een set werken

Lichtinstallaties opbouwen

Netwerk opbouwen

Producties realiseren

Technische kennis

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede en derde jaar ga je telkens een half jaar op stage. Omdat je in de creatieve sector gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook 's avonds en in het weekend. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als podium- en evenemententechnicus licht en kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen. Werken als freelancer kan ook. Of je studeert verder binnen het mbo of het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Theaterschool of de Kunstacademie of een Associate Degree Eventmanager (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Het bedrag voor het lesgeld is onder voorbehoud. Ook heb je voor deze opleiding een laptop nodig. 

Uitstroom

De opleiding Podium- en Evenemententechnicus Licht is een van de uitstroomrichtingen van de opleiding. De andere uitstroomrichting is Geluid.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: