Podium- en Evenemententechnicus Geluid (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Zorgen dat een popconcert of een voorstelling in een theater een succes wordt. Daar ben jij als geluidstechnicus trots op. Zonder moeite bouw je een geluidsinstallatie op. Afhankelijk van de opdracht werk je overdag, ’s avonds of in het weekend.

NIEUW! In het 2e of 3e jaar kun je het keuzedeel DJ-ing kiezen. Je krijgt elke maandagmiddag les van professionals gericht op het produceren van je eigen tracks en het ontwikkelen van je DJ Skills.

Is dit iets voor mij?

Je wilt meewerken aan producties en evenementen, maar hoeft niet zelf in de schijnwerpers te staan. Wil je zorgen voor het geluid en veel andere dingen rondom het podium? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25204 Podium- en Evenemententechniek (Podium- en evenemententechnicus Geluid)

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een podium- en evenemententechnicus geluid te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. 

Dat betekent dat je onder andere leert hoe je een podium opbouwt en afbreekt, bekabeling aanlegt en hoe je geluidsapparatuur installeert. Als geluidstechnicus werk je bijna altijd samen binnen een team aan een productie. Daarom voer je bij de opleiding al veel projecten uit in samenwerking met anderen.

NIEUW! In het 2e of 3e jaar kun je het keuzedeel DJ-ing kiezen. Je krijgt elke maandagmiddag les van professionals gericht op het produceren van je eigen tracks en het ontwikkelen van je DJ Skills.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Veilig transporteren van materiaal, apparatuur en gereedschap
 • Werkplanningen maken
 • Bouwen en afbreken van constructies (zoals podia)
 • Installeren van geluidsapparatuur
 • Assisteren tijdens voorstelling/evenement
 • Aanleggen van bekabeling

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede en derde jaar ga je telkens een half jaar op stage.
 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als podium- en evenemententechnicus geluid en kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen. Werken als freelancer kan ook. Of je studeert verder binnen het mbo of het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Theaterschool of de Kunstacademie. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2018 - 2019: € 1.155,-.

Het bedrag voor het lesgeld is onder voorbehoud. Ook heb je voor deze opleiding een laptop nodig. 
 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal.

Uitstroom

De opleiding Podium- en Evenemententechnicus Geluid is een van de uitstroomrichtingen van de opleiding. De andere uitstroomrichting is Licht.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: