Nederlandse Pop Academie, NPAC (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding zit vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Heb je hulp nodig bij het vinden van een andere opleiding? Kijk dan eens op de pagina met studiekeuze hulp

Popmuziek of sounddesign is je passie. Je werkt professioneel als muzikant, docent, producer, sound designer of organisator. Je maakt en produceert muziek, geeft muziekles en organiseert optredens. 

Is dit iets voor mij?

Je bent muzikaal en je bespeelt een instrument. Of je maakt de mooiste tracks als producer. Daarnaast ben je ondernemend en kun je ook goed samenwerken. Herken jij jezelf hierin? Dan is NPAC iets voor jou! Volg ons op Youtube.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25654 Muzikant

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om professioneel muzikant of sounddesigner te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Bij de richting Popmuziek vergroot je je muzikale vaardigheden in het door jou gekozen hoofdvak: bas, drums, gitaar, rap, toetsen, producer/sounddesign of songwriting. Ook leer je onder andere hoe je jouw werkzaamheden goed organiseert en coördineert, muziekproducties in groepsverband repeteert en de verschillende onderdelen van ondernemen aanpakt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

De opleiding is voor een groot deel gevestigd in oefenstudiocomplex dB's in Utrecht. Daar gebruik je de oefenstudio's, de zaal en de opnamestudio. dB's is een ideale plek om je netwerk als popmuzikant op te bouwen en uit te breiden. Naast dB’s zit Nutrecht, waar je de theorielessen krijgt waarmee jij succesvol ondernemer in de popscene wordt.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Het repeteren van muziekproducties in groepsverband
 • Het uitvoeren van muziekproducties in groepsverband
 • Het componeren van (digitale) muziek en geluidsproducties (hoofdvak sounddesign)
 • Ondernemen
 • Lesgeven aan verschillende doelgroepen
 • Popgeschiedenis
 • Muziektheorie en
 • Produceren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens de opleiding een paar weken stage. Het Creative College kent een eigen agency, de Creative Box. Ze werken samen met een groot aantal relevante partners. Zij begeleiden je tijdens je stage. Omdat je in de entertainmentindustrie gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook ’s avonds en in het weekend.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af bij de Nederlandse Pop Academie en kun je aan de slag als professioneel muzikant. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Je kunt dan bijvoorbeeld doorstromen naar het conservatorium, de Rockacademie en geluidsopleidingen. Ook kun je op het organisatorische/zakelijke deel van de opleiding doorstuderen. Denk dan aan Cultuur en Economie, Music Management en Music Entertainment. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Let op: voor het conservatorium en aanverwante opleidingen moet je wel auditie doen.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken. Doe dus op tijd mee aan de selectie. Stuur je video (en motivatie) op tijd op. Lees de procedure op onze website goed door.
 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Selectie, Auditie

Voordat je met de opleiding kunt beginnen, willen we jou eerst beter leren kennen en ook graag zien wat jij in huis hebt. Daarom nodigen we je uit voor een selectieronde. Bekijk de procedure op onze website. We geven je hieronder alvast een aantal tips:

 • Demonstreer je vaardigheden in de setting waarin je normaal ook performt. Bijvoorbeeld: speel je in een band, neem dan je band mee naar de auditie.
 • Speel de stukken die je normaal ook speelt. Zo laat je het beste zien wat je kunt.
 • Bereid je voor op het motivatiegesprek. Hoe ga je verwoorden dat je vindt dat je op deze opleiding thuishoort? Hoe ga je blijk geven van je ondernemerschap?
 • Hoe laat je merken dat je een visie hebt en doelen kunt stellen voor de toekomst?

Let op! Binnen deze opleiding is jaarlijks een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je dus bijtijds aan. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: