De Dansopleiding (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Daarom kies jij voor Hip-Hop Dance op het Creative College

Op het Creative College bruist het van de energie! Hip-Hop vliegt je om de oren. Studenten zijn gedreven en hebben grootse plannen voor hun toekomst. Naast jouw opleiding adem je ook the Culture and Community. Dé plek waar jouw Hip-Hop hart blij van wordt. Je bent een fanatieke danser en barst je van de creativiteit, ideeën, dromen en energie. Je hebt doorzettingsvermogen en zit vol passie en vuur. 

Ons uitgangspunt is creativiteit. Hoe werkt creativiteit in jouw voordeel? Met welke gekke ideeën kom jij? Wat wil jij vertellen door middel van je art? Wij leren jou om je gedachten onder woorden te brengen en om te zetten in te gekke optredens, video’s, lessen of events.

Wij zijn een hechte opleiding, docenten spreek je aan bij de voornaam en zij weten goed wie jij bent en hoe jij je ontwikkelt. Omdat de docenten in het werkveld actief zijn kom je ze ook tegen bij battles en events. Ook kunnen zij je vragen voor opdrachten. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten uitspreken wat hun dromen en ambities zijn, zodat we ze daar in kunnen begeleiden en een goed plan maken. Iedereen bewandelt zijn eigen pad en daar hoort ook een eigen aanpak bij!

Ons docententeam bestaat uit de crème de la crème van Nederlandse bodem. Zij zijn actief in het werkveld en zijn de beste in hun stijl. Hier zijn we dan ook bijzonder trots op. Ons docenten team bestaat uit: Senna Amarnis*, Jemuel 'Jeems' Barry*, Marc 'Bruizer', Shahin Damka, Giovani 'Dimension' Vreede*, Jowha van der Laak, Jody Geijsendorpher, Sarita Keilman, Hassani le Couvreur, Daniël Louis, Tamara Robledo Oud*, Raymond den Uil. Daarnaast krijg je nog verschillende wisselende gastdocenten.

*Zij hebben zelf ook gestudeerd aan deze opleiding! (Voor Breaking is het docententeam nog in ontwikkeling)

Hoe ziet de Hip-Hop Dance opleiding eruit?

Creative College Performing Arts is hét grootste mbo-dans platform in Hip-Hop Dance!

Binnen Hip-Hop Dance kan jij je specialiseren in één van de drie richtingen:

 • Stand-up
 • Urban Contemporary
 • Breaking

Gedurende 10 jaar hebben we een reeds stevige basis gelegd. Deze opleiding noemen we Stand-up. De Stand-Up-richting ontleent zijn naam aan de 'staande' stijlen zoals ze bij battles/events gerepresenteerd worden. Je traint in Hip-Hop/freestyle, Locking, Popping, House, Waacking, Vogueing en Krump.

Met de specialisatie Urban Contemporary volg je de gehele stand-up opleiding en krijg je extra lessen in Urban Contemporary. Op deze manier zorgen we voor een betere aansluiting naar een hbo dansopleiding en het theatrale werkveld. Jouw roots liggen in Hip-Hop maar je hebt ook grote affiniteit voor moderne dans. Je bent creatief, artistiek, en theatraal. 

In september 2021 starten we met de Breaking specialisatie. Als eerste mbo-instelling in Nederland hebben we een opleiding speciaal voor Breakers! We richten ons op de freestyle/performanceskills van de Breaker. We verdelen dit in drie verschillende gebieden, namelijk: als entertainer, in het theater of competitief bij battles. 

Open dag 29 januari

Aanmelden open dag 29 januari

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25652 Danser

Dit leer je tijdens de Hip-Hop dance opleiding

Ontwikkelen van je dansvaardigheden
Op de eerste plek train jij je skills, je steekt veel uren in het verbeteren van je dansvaardigheden om een hele goede uitvoerend danser te worden. Ook besteed je veel aandacht aan de choreografiekant, we prikkelen je creativiteit door verschillende opdrachten. Je krijgt lessen in zelf leren choreograferen en conceptontwikkeling, aanleren en optreden met een choreografie onder leiding van een choreograaf en diverse lessen per week om je skills te trainen.

Ondernemen
Hoogstwaarschijnlijk ga je aan de slag als creatieve ondernemer in dans, als zzp'er. Een zzp'er werft zelf zijn opdrachten. Kan zijn eigen onderneming starten en ziet zichzelf als een creatieve duizendpoot die van aanpakken houdt. In drie jaar tijd helpen wij jou om de mindset van een zzp'er te krijgen, om je eigen administratie te voeren en schrijf je een businessplan. Ook didactiek (leren lesgeven) en het opzetten van een eigen school is onderdeel van het jaarlijks lesprogramma. In het tweede jaar leer je het event Beat the Enemy te organiseren. 

Uiteraard krijg je ook algemene vakken zoals Rekenen, Nederlands, Engels en Burgerschap

Breaking

Jij bent een die-hard Breaker, bekend in en met de scene. Je hebt een ijzeren discipline en mentaliteit en je weet wat je wil gaan doen. Misschien droom je zelfs wel van Undisputed World bboy series, Redbull BC One of Olympisch Goud. Twijfel niet en schrijf je in voor deze opleiding! 

De opleiding heeft als uitgangspunt de freestyle/performanceskills van de Breaker. We verdelen dit in drie verschillende gebieden, namelijk: als entertainer, in het theater of competitief bij battles. Verschillende classes per week zorgen ervoor dat je vaardigheden als Breaker maar ook in deze drie deelgebieden bewust ontwikkelt.

Daarnaast gaan we bouwen aan je mindset en visie als ondernemer. Hoe zie jij welke kansen er ontstaan of kan je deze voor jezelf creëren? Hoe draag jij je kennis over aan een jongere generatie? Op welke manier draag jij bij aan 'Each one, teach one'. 

Als Breaker is je lichaam je fundament en je instrument. Je leert nog beter voor'  jezelf te zorgen door middel van specifieke trainingsvormen, gezondheid en voeding én blessurepreventie. 

Ben jij die atletische artiest of de artistieke atleet die een nieuw avontuur aandurft? Meld je dan aan voor deze nieuwe opleiding!

We slaan een brug tussen de Stand-Up opleiding, die al meer dan 10 jaar bestaat en de nieuwe Breaking-opleiding. Waar ruimte is voor 'the Culture and Community' en de sportieve kant.

Hierdoor hebben we de mogelijkheid om de expertise die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met betrekking tot de ontwikkeling van veelzijdige dansers en ondernemers, in te zetten voor de nieuwe opleiding.

De opleiding is nog in volle ontwikkeling en er wordt achter de schermen hard gewerkt om een mooie start in September 2021 te realiseren! Vanaf het begin zijn Jur 'Jurskee' Bouterse en Raymond den Uijl betrokken bij het realiseren van deze geweldige nieuwe kans!

We hopen een mooie community-based opleiding neer te zetten waar Breakers in Nederland een plekje vinden om school en passie te kunnen combineren.

*Ook wordt er gewerkt om als topsporter aan de opleiding deel te kunnen nemen.

Stage lopen

Het Creative College kent een eigen agency, de Creative Box. Ze werken samen met een groot aantal relevante partners zoals DOX en het Hip Hop Huis. Zij begeleiden je tijdens je stage. Omdat je in de entertainmentindustrie gaat werken is dit vaak buiten kantoor- en schooltijden, dus ook ’s avonds en in het weekend. Tijdens je stage leer je het gehele werkveld in kaart te brengen. Je bezoekt battles en events, je geeft dansles, je treedt op of je gaat zelf organiseren en choreograferen. Op deze manier ben en blijf je actief in de scene en weet jij je positie te vergroten.

Na je opleiding Hip-Hop Dance

Onze oud-studenten zien we aan het werk in vier verschillende gebieden: als uitvoerend danser, choreograaf, docent of event-organizer.

Zij gingen je voor: Giovani 'Dimension' Vreede, Kenzo Alvares, Sheun 'Shay' Latukolan, Senna Amarnis, Kevin 'Paradox' Oelen, Gil Gomes Leal, Tamara Robledo Oud, Wenna Wilkers, Raymond 'Baba' Ramdihal, Nina van der Zouwen, Luciano Hiwat, Jemuel 'Jeems' Barry, Giorgo Prijor, Imaury 'Kidlock' Dos Santos Moreno Horta, Joley 'Paradigm' Groeizaam en vele anderen!

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: doe op tijd mee aan de selectie/auditie. 

ROC Midden Nederland wil net na aanvang van De Dansopleiding je lichamelijke conditie hebben vastgesteld. Een sportarts van SMA (Sport Medisch Adviescentrum) te Utrecht neemt een verplichte medische keuring met ECG bij je af. Je krijgt via SMA een uitnodiging voor deze keuring, waarvoor je voorafgaand een digitale vragenlijst moet invullen.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen, stage en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn.

Kosten opleiding

https://www.instagram.com/urbandansopleiding/

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Auditie

Vragen over de audities? Mail dan naar Andy Huber en check onze Instagram.

We houden gedurende het jaar verschillende audities. Wanneer jij je aanmeldt word je uitgenodigd voor de 1e ronde. Na een positief resultaat volgt een tweede auditieronde later in het jaar. Uitzondering is Breaking, deze auditie vindt plaats op 1 dag. Tijdens de auditie volg je verschillende dansclasses en je hebt een mogelijkheid om een zelf gemaakt stuk te laten zien. Wij kijken of jij bij de opleiding past. We beoordelen of je beschikt over fysieke ontwikkelmogelijkheden en danstechnische vaardigheden. Ook kijken we naar je artistieke aanleg, je creatief vermogen en je open en flexibele werkhouding. Lees hier alles over de auditie van de dansopleiding. 

Misschien heb je al meer ervaring en volg je een goed vooropleidingstraject. Je bent al erg actief in de Hip-Hop scene, je werkt veel en krijg je voldoende opdrachten. Je beheerst dan al over meer danstechnische vaardigheden en beschikt juiste mentaliteit. Informeer naar de mogelijkheden m.b.t. verkorte en/of aangepaste leerroutes voor jou tijdens de auditie! Of neem via een docent contact op.

Tips ter voorbereiding:

 • Kom naar een open dag en volg de socials!
 • Spreek met studenten die nu op school zitten of met oud-studenten.
 • Spreek uit naar je huidige dansdocent dat je auditie gaat doen! Zij hebben vaak praktische tips en kennen jou goed!
 • Hoe ga je verwoorden dat je vindt dat je op deze opleiding thuishoort? Hoe ga je blijk geven van je ondernemerschap?
 • Hoe laat je merken dat je een visie hebt en doelen kunt stellen voor de toekomst?

Auditiedata 2022 voor Stand-up en Urban Contemporary:

1e ronde:
vrijdag 4 februari 2022
vrijdag 18 maart 2022

2e ronde:
donderdag 21 april en vrijdag 22 april 2022

Auditiedata voor Breaking:

(hele dag, 1 ronde)
dinsdag 19 april 2022
woensdag 20 april 2022

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: