De Dansopleiding (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Urban dance is jouw passie. Hiphop, Popping, Locking, Break, House, Waacking en meer. Je organiseert dance producties, geeft les of danst bij een gezelschap. Of je regelt zelf opdrachten als uitvoerend danser.

Is dit iets voor mij?

Kan jij niet stilzitten, barst je hoofd soms van de creativiteit, ideeën en dromen. Zit Urban dance in je bloed en ben jij gedreven tot in je tenen? Maak van je passie je beroep door je aan te melden voor  de Dansopleiding!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

September 2018

Crebonummer en naam

25495 Danser

Wat leer je?

De Dansopleiding bereidt je voor op een leven als uitvoerend danser. Met je ondernemende kwaliteiten zorg jij voor voldoende opdrachten, organiseer jij events en dansproducties. Of je draagt je kennis over aan de volgende generatie en opent zelfs je eigen dansschool.

 

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Je werkzaamheden goed organiseren en coördineren
 • Bedenken, repeteren en uitvoeren van dansproducties in groepsverband
 • Lesgeven aan uiteenlopende doelgroepen
 • Ondernemen, zoals het verwerven van opdrachten en optredens, het vergroten van je netwerk en omgaan met wet- en regelgeving (belastingen, arbeidsvoorwaarden, subsidies, etc)
 • Theorievakken waaronder anatomie, voedingsleer, blessurepreventie, dansgeschiedenis, en sociale vaardigheden

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Op school word je opgeleid tot ondernemer in de dans (muziek of circus en theater). In je stage ga je hier ook mee aan de slag: je leert in de praktijk door als toekomstige ondernemer activiteiten te ontplooien zoals optreden, aan battles deelnemen, productioneel en promotioneel te werken enz. De optelsom van deze ervaringen vormen je stage. Het Creative College kent een eigen agency, de creative Box, die jou begeleidt tijdens je stage en samenwerkt met een groot aantal, voor jou, relevante partners

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als zelfstandig ondernemer in de dans. Je kunt dan bijvoorbeeld dance-events organiseren of je richt je juist op je eigen danscarrière. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo.

Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de verschillende dansacademies. Ben je iemand die graag organiseert of zakelijk bezig is? Dan zijn de HKU-opleidingen Cultuur en Economie, Music Management en Music Entertainment voor jou geschikte vervolgopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Let op: doe op tijd mee aan de selectie/auditie. Lees de procedure op onze website goed door.

ROC Midden Nederland wil net na aanvang van De Dansopleiding je lichamelijke conditie hebben vastgesteld. Een sportarts van SMA (Sport Medisch Adviescentrum) te Utrecht neemt een verplichte medische keuring met ECG bij je af. Je krijgt via SMA een uitnodiging voor deze keuring, waarvoor je voorafgaand een digitale vragenlijst moet invullen.

De kosten zijn voor eigen rekening en bedragen €110,-. Dit bedrag moet je ter plekke betalen. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de medische keuring waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2017 - 2018: € 1.137,-.

Selectie

Vooraf vindt een selectie (auditie) plaats. Hier vind je alle informatie. Lees deze goed door!

Hierbij enkele tips voor je auditie:

 • Dans wat je normaal ook danst. Zo laat je het beste zien wat je in huis hebt.
 • Neem zelf muziek mee.
 • Bereid je voor op het motivatiegesprek. Hoe ga je verwoorden dat je vindt dat je op deze opleiding thuishoort? Hoe ga je blijk geven van je ondernemerschap?
 • Hoe laat je merken dat je een visie hebt en doelen kunt stellen voor de toekomst?

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: