De Dansopleiding (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Daarom kies jij voor Hip-Hop Dance en Breaking op het Creative College

Op het Creative College bruist het van de energie! Hip-Hop vliegt je om de oren. Studenten zijn gedreven en hebben grootse plannen voor hun toekomst. Naast jouw opleiding adem je ook the Culture and Community. Dé plek waar jouw Hip-Hop hart blij van wordt. Je bent een fanatieke danser en barst van de creativiteit, ideeën, dromen en energie. Je hebt doorzettingsvermogen en zit vol passie en vuur. 

Ons uitgangspunt is creativiteit. Hoe werkt creativiteit in jouw voordeel? Met welke gekke ideeën kom jij? Wat wil jij vertellen door middel van je art? Wij leren jou om je gedachten onder woorden te brengen en om te zetten in te gekke optredens, video’s, lessen of events.

Wij zijn een hechte opleiding, docenten spreek je aan bij de voornaam en zij weten goed wie jij bent en hoe jij je ontwikkelt. Omdat de docenten in het werkveld actief zijn kom je ze ook tegen bij battles en events. Ook kunnen zij je vragen voor opdrachten. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten uitspreken wat hun dromen en ambities zijn, zodat we ze daar in kunnen begeleiden en een goed plan maken. Iedereen bewandelt zijn eigen pad en daar hoort ook een eigen aanpak bij!

Ons docententeam bestaat uit de crème de la crème van Nederlandse bodem. Zij zijn actief in het werkveld en zijn de beste in hun stijl. Hier zijn we dan ook bijzonder trots op. Ons docenten team van Stand-Up bestaat uit: Senna Amarnis*, Jemuel 'Jeems' Barry*, Kelly Bigirindavyi*, Marc 'Bruizer', Shahin Damka, Giovani 'Dimension' Vreede*, Jowha van der Laak, Jody Geijsendorpher, Sarita Keilman, Hassani le Couvreur, Daniël Louis, Imaury “Kidlock” dos Santos Moreno Horta*, Tamara Robledo Oud*, Raymond den Uil. Daarnaast krijg je les van gastdocenten zoals Leïs Rahangmetan, Luciano Hiwat, Argil Randon, John Agesilas, Yordana Roderiguez, Afra Ernst e.a.

*Zij hebben zelf ook gestudeerd aan deze opleiding! 

Bij Breaking leveren de volgende docenten een bijdrage: Jur, Raymond, Shane, Tawfiq, Scott, Nazgul, Lucas, Menno, Tyrone, Pauline, Bo, Mario, Leelou, Ozzi, Jaïr, Paul.

Hoe ziet de Hip-Hop Dance opleiding eruit?

Creative College Performing Arts is hét grootste mbo-dansplatform in Hip-Hop Dance!

Binnen Hip-Hop Dance kan jij je specialiseren in één van de drie richtingen:

 • Stand-up
 • Urban Contemporary
 • Breaking

Gedurende 10 jaar hebben we een stevige basis gelegd. Deze opleiding noemen we Stand-up. De Stand-Up-richting ontleent zijn naam aan de 'staande' stijlen zoals ze bij battles/events gerepresenteerd worden. Je traint in Hip-Hop/freestyle, Locking, Popping, House, Waacking, Vogueing en Krump.

Met de specialisatie Urban Contemporary volg je de gehele stand-up opleiding en krijg je extra lessen in Urban Contemporary. Op deze manier zorgen we voor een betere aansluiting naar een hbo-dansopleiding en het theatrale werkveld. Jouw roots liggen in Hip-Hop maar je hebt ook grote affiniteit met moderne dans. Je bent creatief, artistiek, en theatraal. 

Als enige mbo-instelling in Nederland hebben we een specialisatie Breaking! We richten ons op de freestyle/performanceskills van de Breaker. We verdelen dit in drie verschillende gebieden, namelijk: als entertainer, in het theater of competitief bij battles. 

Open avond 16 juni

Open avond 16 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25652 Danser

Opleiding Breaking

Dit leer je tijdens de Hip-Hop dance opleiding

Ontwikkelen van je dansvaardigheden
Op de eerste plek train jij je skills, je steekt veel uren in het verbeteren van je dansvaardigheden om een hele goede uitvoerend danser te worden. Ook besteed je veel aandacht aan de choreografiekant, we prikkelen je creativiteit door verschillende opdrachten. Je krijgt lessen in zelf leren choreograferen en conceptontwikkeling, aanleren en optreden met een choreografie onder leiding van een choreograaf en diverse lessen per week om je skills te trainen.

Ondernemen
Hoogstwaarschijnlijk ga je aan de slag als creatieve ondernemer in dans, als zzp'er. Een zzp'er werft zelf zijn opdrachten. Kan zijn eigen onderneming starten en ziet zichzelf als een creatieve duizendpoot die van aanpakken houdt. In drie jaar tijd helpen wij jou om de mindset van een zzp'er te krijgen, om je eigen administratie te voeren en schrijf je een businessplan. Ook didactiek (leren lesgeven) en het opzetten van een eigen school is onderdeel van het jaarlijks lesprogramma. In het tweede jaar leer je het event Beat the Enemy te organiseren. 

Uiteraard krijg je ook algemene vakken zoals Rekenen, Nederlands, Engels en Burgerschap

Breaking

Creative College Hip-Hop Dance is in september 2021 als eerste in Nederland gestart met een opleiding speciaal voor Breakers!

Jij bent een die-hard Breaker, bekend in en met de scene. Je hebt een ijzeren discipline en mentaliteit en je weet wat je wil gaan doen. Misschien droom je zelfs wel van Undisputed World bboy series, Redbull BC One of Olympisch Goud. Twijfel niet en schrijf je in voor deze opleiding! Het begint bij het trainen van je vaardigheden. Als Breaker is je lichaam je fundament en je instrument. Je leert nog beter voor jezelf te zorgen door middel van specifieke trainingsvormen, gezondheid en voeding én blessurepreventie. 

Je traint op drie verschillende manieren het gehele jaar door: krachttraining, doelgerichte training en vrije training. Iedere periode heeft een ander thema, waarop we de manier van trainen aanpassen. Hierbij kan je denken aan Competities, Events, Battles, Showcases, Theatershows Educatie, Foundations en Community. Daarnaast gaan we bouwen aan je mindset en visie als ondernemer.

In drie jaar tijd deelt de top van de Nederlandse Breaking scene ervaringen en kennis met jou. Vervolgens is het jouw taak om een bijdrage aan de break-scene te leveren. Welke kansen ontstaan voor jou of hoe kan je deze creëren? Hoe draag jij je kennis over aan de jongere generatie? Op welke manier draag jij bij aan “Each one, teach one”? Hoe versterk jij je eigen positie en die van de Breaker in Nederland en daarbuiten?

De nieuwe Breaking opleiding slaat een brug met de Stand-Up opleiding, die al meer dan 10 jaar bestaat. Hierdoor hebben we de mogelijkheid om de expertise die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met betrekking tot de ontwikkeling van veelzijdige dansers en ondernemers, in te zetten voor de Breaking-opleiding. Dé Dansopleiding staat namelijk al sinds jaar en dag bekend om zijn actieve deelname aan “the Culture and Community”. En met de Olympische Spelen op de horizon, biedt Breaking nu niet alleen ruimte voor de atletische dansers maar ook dansende atleten. We hopen een mooie community-based opleiding neer te zetten waar Breakers in Nederland een plekje vinden om school en passie te kunnen combineren.

Ben jij die atletische artiest of de artistieke atleet die een nieuw avontuur aandurft? Meld je dan aan voor deze nieuwe opleiding!

Stagelopen

Het Creative College kent een eigen agency, de Creative Box. Ze werken samen met een groot aantal relevante partners zoals DOX en het Hip Hop Huis. Zij begeleiden je tijdens je stage. Omdat je in de entertainmentindustrie gaat werken is dit vaak buiten kantoor- en schooltijden, dus ook ’s avonds en in het weekend. Tijdens je stage leer je het gehele werkveld in kaart te brengen. Je bezoekt battles en events, je geeft dansles, je treedt op of je gaat zelf organiseren en choreograferen. Op deze manier ben en blijf je actief in de scene en weet jij je positie te vergroten.

Na je opleiding Hip-Hop Dance

Onze oud-studenten zien we aan het werk in vier verschillende gebieden: als uitvoerend danser, choreograaf, docent of event-organizer.

Zij gingen je voor: Giovani 'Dimension' Vreede, Kenzo Alvares, Sheun 'Shay' Latukolan, Senna Amarnis, Kevin 'Paradox' Oelen, Gil Gomes Leal, Tamara Robledo Oud, Wenna Wilkers, Raymond 'Baba' Ramdihal, Nina van der Zouwen, Luciano Hiwat, Jemuel 'Jeems' Barry, Giorgo Prijor, Imaury 'Kidlock' Dos Santos Moreno Horta, Joley 'Paradigm' Groeizaam en vele anderen!

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: doe op tijd mee aan de selectie/auditie. 

ROC Midden Nederland wil net na aanvang van De Dansopleiding je lichamelijke conditie hebben vastgesteld. Een sportarts van SMA (Sport Medisch Adviescentrum) te Utrecht neemt een verplichte medische keuring met ECG bij je af. Je krijgt via SMA een uitnodiging voor deze keuring, waarvoor je voorafgaand een digitale vragenlijst moet invullen.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen, stage en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Auditie

Vragen over de audities? Mail dan naar Andy Huber en check onze Instagram.

We houden gedurende het jaar verschillende audities. Wanneer jij je aanmeldt word je uitgenodigd voor de 1e ronde. Na een positief resultaat volgt een tweede auditieronde later in het jaar. Uitzondering daarop is Breaking, deze auditie vindt plaats op 1 dag. Tijdens de auditie volg je verschillende dansclasses en je hebt een mogelijkheid om een zelfgemaakt stuk te laten zien. Wij kijken of jij bij de opleiding past. We beoordelen of je beschikt over fysieke ontwikkelmogelijkheden en danstechnische vaardigheden. Ook kijken we naar je artistieke aanleg, je creatief vermogen en je open en flexibele werkhouding. Lees hier alles over de auditie van de dansopleiding. 

Misschien heb je al meer ervaring en volg je een goed vooropleidingstraject. Je bent al erg actief in de Hip-Hop scene, je werkt veel en krijgt voldoende opdrachten. Je beheerst dan al meer danstechnische vaardigheden en beschikt over de juiste mentaliteit. Informeer naar de mogelijkheden m.b.t. verkorte en/of aangepaste leerroutes voor jou tijdens de auditie! Of neem via een docent contact op.

Tips ter voorbereiding:

 • Kom naar een open dag en volg de socials!
 • Spreek met studenten die nu op school zitten of met oud-studenten.
 • Spreek uit naar je huidige dansdocent dat je auditie gaat doen! Zij hebben vaak praktische tips en kennen jou goed!
 • Hoe ga je verwoorden dat je vindt dat je op deze opleiding thuishoort? Hoe ga je blijk geven van je ondernemerschap?
 • Hoe laat je merken dat je een visie hebt en doelen kunt stellen voor de toekomst?

Auditiedata 2022 voor alle opleidingen: 
vrijdag 24 juni 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: