De Dansopleiding (bol, mbo)

Let op: deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken. Heb je interesse, meld je dan snel aan.

Het beroep

Inleiding 

Zijn Hiphop, Popping, Locking, Break, House, Waacking of andere urban dansstijlen je passie? En wil je van je passie je beroep maken? Kies dan voor De Dansopleiding. Tijdens deze opleiding leer je hoe je als ondernemer aan de slag kunt met (urban) dance. Bijvoorbeeld met het organiseren van dance producties, lesgeven aan verschillende doelgroepen, gaan dansen bij gezelschappen of uiteenlopende opdrachten verwerven als uitvoerend danser. Je bent in onze professionele studio's elke dag in beweging, traint hard en vraagt heel veel van je lichaam. Je verlegt je grenzen, leert nieuwe stijlen en danstechnieken. Ook leer je de theorie die je nodig hebt om een succesvol ondernemer te worden in de dance-scene. Onze docenten werken in de praktijk. 

Iets voor mij? 

Zit urban dance in je bloed en ga je er 120% voor? Maak er dan je werk van. In De Dansopleiding krijg je alle ruimte om je talent te ontwikkelen en leer je de zakelijke kanten van het vak goed kennen. Spreekt dit je aan? Dan is de Dansopleiding echt iets voor jou!

Jouw opleiding

Hoe ziet de opleiding er uit? 

Met De Dansopleiding word je in drie jaar zelfstandig ondernemer in de dans. Je krijgt onder andere les van gastdocenten en gastchoreografen die nationaal en/of internationaal werkzaam zijn in de beroepspraktijk. In onze unieke huisvesting vind je een ideale leeromgeving. Je hebt les op een locatie met mooie danszalen: de perfecte plek om je netwerk als danser op te bouwen en uit te breiden. Je lesweek is een goede mix van theorie en praktijk.

Wat leer je? 

Je krijgt van ons de ruimte om te werken met de urban dansstijlen die het beste bij jou passen. Bij De Dansopleiding leer je:

 • Je werkzaamheden goed organiseren en coördineren 
 • Bedenken, repeteren en uitvoeren van dansproducties in groepsverband 
 • Lesgeven aan uiteenlopende doelgroepen
 • Ondernemen, zoals het verwerven van opdrachten en optredens, het vergroten van je netwerk en omgaan met wet –en regelgeving (belastingen, arbeidsvoorwaarden, subsidies, etc)
 • Theorievakken waaronder anatomie, voedingsleer, blessurepreventie, dansgeschiedenis, en sociale vaardigheden 
 • Generieke vakken zoals Engels, Nederlands en rekenen
Stage 

Stage is heel belangrijk tijdens je opleiding. Je leert de praktijk pas goed kennen als je meedraait in een echt bedrijf. Daarom loop je gedurende de opleiding een paar weken stage. De school begeleidt je in de stage om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige beroep.

Afronding 
Diploma
Na je opleiding 

Veel studenten die klaar zijn met De Dansopleiding gaan werken als dance-ondernemer. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het organiseren van dance-events of richten zich op hun eigen danscarrière. Je kunt er ook voor kiezen om verder te leren op een hbo-opleiding, zoals de verschillende dansacademies. Ben je iemand die graag organiseert of zakelijk bezig is? Dan zijn de HKU-opleidingen Cultuur en Economie, Music management en Music Entertainment voor jou geschikte vervolgopleidingen.

Leslocatie(s) 
Brandenburchdreef 20
3562 CS Utrecht
(030) 754 17 00

In het kort

Kosten 

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2017 - 2018: € 1.137,-.

Crebo nr. 
25495
Crebo opleidingsnaam 
Danser
Leerweg 
BOL
Niveau 
Niveau 4 Middenkaderopleiding
Duur 
3 jaar
Vooropleidingseisen 

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.
 Let op: doe op tijd mee aan de selectie/auditie. Lees de procedure op onze website goed door.

ROC Midden Nederland wil net na aanvang van De Dansopleiding je lichamelijke conditie hebben vastgesteld. Een sportarts van SMA (Sport Medisch Adviescentrum) te Utrecht neemt een verplichte medische keuring met ECG bij je af.  Je krijgt via SMA een uitnodiging voor deze keuring, waarvoor je voorafgaand een digitale vragenlijst moet invullen.
De kosten zijn voor eigen rekening en bedragen €110,-. Dit bedrag moet je ter plekke betalen.
Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de medische keuring waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar.

Selectie/Auditie 

Vooraf vindt een selectie plaats. Hier vind je alle informatie.  Lees deze goed door! Je wordt uitgenodigd voor een auditie.

 • Dans wat je normaal ook danst. Zo laat je het beste zien wat je in huis hebt.
 • Neem zelf muziek mee.
 • Bereid je voor op het motivatiegesprek. Hoe ga je verwoorden dat je vindt dat je op deze opleiding thuishoort? Hoe ga je blijk geven van je ondernemerschap?
 • Hoe laat je merken dat je een visie hebt en doelen kunt stellen voor de toekomst?