De Dansopleiding (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Urban dance is jouw passie. Hiphop, Popping, Locking, Break, House, Waacking en meer. Je organiseert dance producties, geeft les of danst bij een gezelschap. Of je regelt zelf opdrachten als uitvoerend danser.

Is dit iets voor mij?

Zit urban dance in je bloed en ga je er 120% voor? Maak er dan je werk van! Als je je danstalent wilt ontwikkelen én de zakelijke kanten van het vak goed wilt kennen, dan is De Dansopleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

September 2018

Crebonummer en naam

25495 Danser

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om zelfstandig ondernemer in de dans te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk.

Dat betekent dat je onder andere in onze professionele studio's elke dag hard traint. Je leert nieuwe stijlen en danstechnieken. Ook leer je de theorie die je nodig hebt om een succesvol ondernemer te worden in de dance-scene.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Je werkzaamheden goed organiseren en coördineren
 • Bedenken, repeteren en uitvoeren van dansproducties in groepsverband
 • Lesgeven aan uiteenlopende doelgroepen
 • Ondernemen, zoals het verwerven van opdrachten en optredens, het vergroten van je netwerk en omgaan met wet- en regelgeving (belastingen, arbeidsvoorwaarden, subsidies, etc)
 • Theorievakken waaronder anatomie, voedingsleer, blessurepreventie, dansgeschiedenis, en sociale vaardigheden

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens de opleiding een paar weken stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als zelfstandig ondernemer in de dans. Je kunt dan bijvoorbeeld dance-events organiseren of je richt je juist op je eigen danscarrière. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo.

Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de verschillende dansacademies. Ben je iemand die graag organiseert of zakelijk bezig is? Dan zijn de HKU-opleidingen Cultuur en Economie, Music Management en Music Entertainment voor jou geschikte vervolgopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Let op: doe op tijd mee aan de selectie/auditie. Lees de procedure op onze website goed door.

ROC Midden Nederland wil net na aanvang van De Dansopleiding je lichamelijke conditie hebben vastgesteld. Een sportarts van SMA (Sport Medisch Adviescentrum) te Utrecht neemt een verplichte medische keuring met ECG bij je af. Je krijgt via SMA een uitnodiging voor deze keuring, waarvoor je voorafgaand een digitale vragenlijst moet invullen.

De kosten zijn voor eigen rekening en bedragen €110,-. Dit bedrag moet je ter plekke betalen. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de medische keuring waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2017 - 2018: € 1.137,-.

Selectie

Vooraf vindt een selectie (auditie) plaats. Hier vind je alle informatie. Lees deze goed door!

Hierbij enkele tips voor je auditie:

 • Dans wat je normaal ook danst. Zo laat je het beste zien wat je in huis hebt.
 • Neem zelf muziek mee.
 • Bereid je voor op het motivatiegesprek. Hoe ga je verwoorden dat je vindt dat je op deze opleiding thuishoort? Hoe ga je blijk geven van je ondernemerschap?
 • Hoe laat je merken dat je een visie hebt en doelen kunt stellen voor de toekomst?

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: