Audiovisueel Specialist (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Je maakt videoproducties, televisieprogramma's en filmopnames. In de studio help je de floormanager, cameraman, lichttechnicus of geluidsman. Met beeld, geluid en licht weet jij hoe je iets moois kunt maken.

Is dit iets voor mij?

Heb je een eigen mening over hoe een videoclip eruit moet zien? Heb je interesse in de televisiewereld? Ben je leergierig, creatief, maar ook een tikje eigenwijs? Dan is de opleiding Audiovisueel Specialist iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25194 AV-productie (AV-specialist)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je werkt met licht, beeld en geluid en hoe je video’s monteert. Ook leer je omgaan met de camera, een project leiden en hoe je kunt werken als zelfstandig ondernemer.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Goed georganiseerd te werken
 • AV-apparatuur en materiaal installeren
 • Werken met licht, beeld en/of geluid
 • Monteren van video's
 • Werken met de camera
 • Studio-apparatuur en -materiaal onderhouden en beheren
 • Een concept en/of plan voor de opdrachtgever ontwikkelen
 • Projecten leiden en leren werken als zelfstandig ondernemer

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een mediabedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede en derde jaar ga je telkens een half jaar op stage. Omdat je in de creatieve sector gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook ’s avonds en in het weekend.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als audiovisueel specialist en kun je aan de slag bij de publieke omroep of commerciële zenders, maar ook bij particulieren, overheidsinstellingen of facilitaire bedrijven. Veel audiovisueel specialisten werken als freelancer maar een baan in vaste dienst of op tijdelijke contractbasis is ook mogelijk.
Nog niet klaar met studeren? Kies dan een vervolgopleiding op het mbo of hbo. Op het hbo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Associate Degree Digitale Media en Techniek (Hogeschool Utrecht). 
Je kunt ook verder leren voor licht- of beeldtechnicus of cameraman.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je havo of een andere mbo 4 opleiding gedaan? Dan kun je de opleiding versneld afronden in 2 jaar. Ook hoef je dan geen Nederlands, Engels en Rekenen meer te doen mits je hier minimaal een 6 voor hebt gehaald op je examen. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Het bedrag voor het lesgeld is onder voorbehoud. Ook heb je voor de opleiding een laptop nodig.

Uitstroom

De opleiding Audiovisueel Specialist is een uitstroomrichting van de opleiding Audiovisuele Productie.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: