Allround podium- & evenemententechnicus (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Wat is een voorstelling zonder goed licht en zonder goed geluid? Een gemiste kans! Als allround podium- & evenemententechnicus weet je dat als de beste. In dit beroep ben jij degene op de set die alles weet van de geluidsinstallatie en van de technische kant van de lichtinstallatie. Je zorgt ervoor dat alles perfect ingesteld staat. Je zorgt er zo samen met je collega's voor dat een concert, voorstelling, congres of theaterstuk een succes wordt. 

Is deze niveau 4 opleiding iets voor mij?

Wil je meewerken aan producties en evenementen, maar hoef jezelf niet zo nodig in de schijnwerpers te staan? Heb je technisch inzicht, werk je precies én vindt je het leuk om samen te werken met anderen? Ben je gek op alles wat met licht- en geluidseffecten te maken heeft bij een voorstelling, event of optreden? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Online open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25798 Allround podium- & evenemententechnicus

Wat leer je als allround podium- & evenemententechnicus?

Tijdens de opleiding leer je hoe je een podium opbouwt en afbreekt, bekabeling aanlegt en hoe je licht- en geluidsapparatuur inregelt. Als allround podium- & evenemententechnicus werk je bijna altijd samen binnen een team aan een productie. Daarom heb je in de opleiding al veel projecten met Dans- en Theater studenten maar ook realiseer je externe muziekevents.

In leerjaar 2 / 3 kun je je specialiseren in programmeren Licht of Geluid. Maar, je mag ook het keuzedeel DJ-ing volgen waarbij je les krijgt van professionals in het produceren van je eigen tracks en het ontwikkelen van je DJ-skills.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Inrichten grote studio’s met licht, geluid, bekabeling
  • Veilig bouwen en afbreken van geluid- en lichtinstallatie; inclusief het transporteren van materiaal
  • Werkplanningen maken en bestellijsten (Rentman)
  • Uitvoeren en assisteren met licht en geluid tijden voorstellingen/projecten/evenementen
  • Technische basiskennis over licht en geluid

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Sport, Ondernemen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

In een team werken

Op een set werken

Lichtinstallaties opbouwen

Netwerk opbouwen

Producties realiseren

Geluidinstallaties opbouwen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede en derde jaar ga je telkens een half jaar op stage. Omdat je in de creatieve sector gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook 's avonds en in het weekend. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround podium- en evenemententechnicus en kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen. Werken als freelancer kan ook. Of je studeert verder binnen het mbo of het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Theaterschool of de Kunstacademie of een Associate Degree Eventmanager (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Het bedrag voor het lesgeld is onder voorbehoud. Ook heb je voor deze opleiding een laptop nodig. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: