Allround Podium- & Evenemententechnicus - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als podiumtechnicus?

Wat is een voorstelling zonder goed licht en zonder goed geluid? Een gemiste kans! Als allround podium- & evenemententechnicus weet jij dat als de beste.

In dit beroep ben jij degene op de set die alles weet van de geluidsinstallatie en van de technische kant van de lichtinstallatie. Je zorgt ervoor dat alles perfect ingesteld staat. Samen met je collega's maak je het mogelijk om van een concert, voorstelling, congres of theaterstuk een succes te maken.

Is deze niveau 4 opleiding iets voor mij?

Wil je meewerken aan producties en evenementen, maar hoef jij zelf niet zo nodig in de schijnwerpers te staan? Heb je technisch inzicht, werk je precies én vind je het leuk om met anderen samen te werken? Ben je gek op alles wat met licht- en geluidseffecten te maken heeft bij een voorstelling, event of optreden? Dan is de opleiding Allround Podium- & Evenemententechnicus echt iets voor jou.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25798 Allround podium- & evenemententechnicus

Wat leer je op de opleiding Allround Podium- & Evenemententechnicus?

Tijdens deze mbo-opleiding leer je hoe je een podium opbouwt en afbreekt, bekabeling aanlegt en hoe je licht- en geluidsapparatuur inregelt. Als allround podium- & evenemententechnicus werk je bijna altijd samen binnen een team aan een productie. Daarom heb je in de opleiding al veel projecten met dans- en theaterstudenten, maar realiseer je ook externe muziekevents.

In leerjaar 2 / 3 kun je je specialiseren in programmeren Licht of Geluid. Maar je mag ook het keuzedeel dj-ing volgen, waarbij je les krijgt van professionals in het produceren van je eigen tracks en het ontwikkelen van je dj-skills.

Wil jij later graag voor jezelf beginnen en als zzp'er aan de slag? Wij leren je wat er bij komt kijken als je je eigen bedrijf start.

Hoe ziet de opleiding Podium- en Evenemententechniek eruit?

 • Inrichten grote studio’s met licht, geluid, bekabeling
 • Veilig bouwen en afbreken van geluid- en lichtinstallatie; inclusief het transporteren van materiaal
 • Werkplanningen maken en bestellijsten (Rentman)
 • Uitvoeren en assisteren met licht en geluid tijdens voorstellingen/projecten/evenementen
 • Technische basiskennis over licht en geluid

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, sport, ondernemen en loopbaan en burgerschap.

Dit ga je leren

In een team werken

Op een set werken

Ondernemerschap

Netwerk opbouwen

Producties realiseren

Geluids- en licht installaties opbouwen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen.

Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede en derde jaar ga je telkens een half jaar op stage. Omdat je in de creatieve sector gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook 's avonds en in het weekend.

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als allround podium- en evenemententechnicus en kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling. Denk bijvoorbeeld aan festivals, poppodia, theaters, evenementen, verhuurbedrijven en schouwburgen.

Werken als freelancer kan ook. Of je studeert verder binnen het mbo of het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de theaterschool of de kunstacademie of een associate degree Eventmanager (Hogeschool Utrecht).

Waar je ook voor gaat, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Het bedrag voor het lesgeld is onder voorbehoud. Ook heb je voor deze opleiding een laptop nodig. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: