Allround Audiovisuele Medewerker (bol, mbo)

BOL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt je mee aan beeld en geluid voor videoproducties, televisieprogramma's, filmopnames of geluidsopnames. Je weet veel van techniek en hoe je met beeld, geluid en licht iets moois kunt maken.

Is dit iets voor mij?

Jij weet als geen ander hoe geluid moet klinken of hoe een videoclip eruit moet zien. Je hebt interesse in de televisiewereld. Leer je graag, ben je creatief en ook een beetje eigenwijs? Dan is de opleiding Allround Audiovisuele Medewerker iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25193 AV-productie (Allround medewerker AV-productie)

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een allround audiovisuele medewerker te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe je AV-apparatuur en materiaal installeert, video’s monteert en met licht, beeld en geluid werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

Als audiovisueel medewerker werk je bijna altijd samen. Daarom voer je al veel projecten uit in samenwerking met anderen.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • AV-apparatuur en materiaal installeren
 • Monteren van video's
 • Werken met de camera
 • Werken met licht, beeld en geluid
 • Studioapparatuur en -materialen onderhouden en beheren
 • Je werk goed organiseren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een videoproductiebedrijf of omroep. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het eerste jaar van je opleiding volg je veel praktijklessen en heb je interne uitvoeringsprojecten. Zo bouw je de nodige kennis en ervaring op en ga je in het tweede jaar goed voorbereid op stage. Je werkt dan een half jaar mee bij een bedrijf. In het derde jaar ga je nogmaals een half jaar op stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround audiovisuele medewerker en kun je aan de slag bij een omroepbedrijf of reclamestudio. Of je studeert verder binnen het mbo.
Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Audiovisuele Productie, Cameraman of Video Editor of een opleiding bij Podium- en Evenemententechniek volgen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

 Voor het succesvol doorlopen van deze opleiding is technisch en ruimtelijk inzicht van belang.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2018 - 2019: € 1.155,-.

Het bedrag voor het lesgeld is onder voorbehoud. Ook heb je voor de opleiding een laptop nodig.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: