Academie voor Theater Performance (ACT) (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Op de academie word je opgeleid tot acteur in de theaterperformance. Je maakt acts waarmee je mensen vermaakt of ontroert. Hierbij gebruik je vormgeving en objecten op een slimme en verrassende wijze. Ook ben je sterk in het spelen vanuit beweging. Daarnaast geef je workshops en organiseer je optredens.

Is dit iets voor mij?

Je bent een echte performer. Je hebt talent, een goede stem en grote spelfantasie. Je kunt goed samenwerken en bent ondernemend. Het is een zware opleiding. Heb jij dus doorzettingsvermogen en durf je naar jezelf te kijken, dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25651 Acteur

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je acteert met je lichaam en hoe je een verhaal opbouwt. Ook leer je acrobatiek, clownerie, mime en slapstick.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Bouwen en uitvoeren van acts
 • Ondernemen
 • Netwerken
 • Verhaalopbouw
 • Speelstijl
 • Dynamiek
 • Acteren met je lichaam
 • Personages
 • Acrobatiek
 • Comedy
 • Clownerie
 • Mime
 • Slapstick

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Meer informatie over de opleiding:
Richard Molenschot, r.molenschot@rocmn.nl of (030) 754 63 77.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een organisatie of doet opdrachten via ons impresariaat Creative Box. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt gedurende de opleiding een paar weken per jaar stage. Omdat je in de entertainmentindustrie gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook ’s avonds en in het weekend.

Bij specifieke keuzedelen kan een specifieke stage horen. Wanneer je bijvoorbeeld het keuzedeel 'Show en entertainment voor de recreatiebranche' volgt, loop je gedurende een aantal aaneengesloten weken stage bij Aniba Productions en volg je in die periode ook de door hen verzorgde lessen.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als performer (theater) en kun je aan de slag in de creatieve en culturele wereld of je kunt je eigen onderneming beginnen. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de mimeopleiding, opleiding tot circusartiest of de toneelschool. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: doe op tijd mee aan de auditie, kijk voor meer informatie bij Selectie.

ROC Midden Nederland wil net na aanvang van deze opleiding je lichamelijke conditie hebben vastgesteld. Een sportarts van SMA (Sport Medisch Adviescentrum) in Utrecht neemt een verplichte medische keuring met ECG bij je af. Je krijgt via SMA een uitnodiging voor deze keuring, waarvoor je voorafgaand een digitale vragenlijst moet invullen. De kosten zijn voor eigen rekening en bedragen ongeveer €110,-. Dit bedrag moet je ter plekke betalen. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de medische keuring waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar.

Kennismaken

Let op! Binnen deze opleiding is jaarlijks een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarnaast willen we je voordat je met de opleiding kunt beginnen eerst beter leren kennen en zien wat jij in huis hebt. Daarom nodigen we je uit voor een auditie.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Bij deze opleiding brengen we bezoeken aan bijvoorbeeld het theater en Artis. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt.

Selectie, Auditie

De aanmeldingen voor het schooljaar 21-22 staan deze zomer nog open. Na de zomer wordt gekeken of er voldoende animo is om eind augustus / begin september nog een extra auditie te houden. Je wordt daarover t.z.t. geïnformeerd.

Auditierondes
De auditie bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde krijg je acteerlessen en wordt er gekeken naar je fysieke conditie. Aan het einde van deze ronde hoor je of je door bent naar de tweede ronde. In deze ronde krijg je opnieuw acteerles en krijg je les in theatermaken. Ook voer je een motivatiegesprek met de docenten. Na deze ronde hoor je of je definitief bent aangenomen of dat je bent afgewezen. Voordat je auditie kunt doen moet je je eerst aanmelden

Is het veilig in verband met Corona?
De audities worden gehouden volgens de veiligheidsvoorschriften van het RIVM.

 • We houden 1,5 meter afstand tijdens de auditie: je doet auditie in een kleine groep van maximaal 15 personen in een grote theaterstudio, zodat je voldoende afstand kunt bewaren.
 • Hygiënemaatregelen: tijdens de auditie is er natuurlijk aandacht voor de hygiëne.
 • Laat je brengen en halen met de auto of kom op de fiets, wanneer dat mogelijk is. We willen het openbaar vervoer zoveel mogelijk ontlasten.

Waarom kan ik geen auditie online doen?
Sommige kandidaten kunnen heel goed acteren, maar zijn niet goed in het maken van een video. Daarom geloven wij niet in online auditeren. Video’s opsturen of werken via zoom of skype: je kunt dan maar een klein deel van de vaardigheden zien, die nodig zijn om goed te acteren. Samenspel, timing, ruimtegebruik, groepsdynamiek, interactie met het publiek komen pas tot hun recht op de theatervloer. Daarom doen wij er alles aan om de audities veilig en hygiënisch te laten verlopen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: